Védekezés otthonunkban

 

Az elektroszmog ellen védekezni lehet, legalábbis a saját négy falunk között. Amúgy­is a legnagyobb elektroszmog-terhelés legtöbbször otthon várja az embert, és különösen a hálóban kellene gondoskodni a zavarmentes környezetről. A legfonto­sabb a távolságtartás. Az elektromágneses mezők a távolság növekedésével egyre gyengébbek lesznek. Lámpákkal, elektromos készülékekkel, kábelekkel, transzformátorokkal szem­ben gyakran már az 1 méteres távolság tartása is elegendő. Egy rádiós ébresztő 20 cm-en belül olyan biológiai hatással bír, mint egy nagyfeszültségű távvezeték, de 1 méterre már alig hat. Néhány készüléket 2 – 3 méterre kell eltolni: TV-t, elektromos fűtést, vezeték nélküli telefont, biztosítékokat.

És miért nincsenek az áramvezetékeken és a készülékeken kétpólusú kapcsolók? És miért nincs földelve a legtöbb áramvezeték és készülék? A kétpólusú kapcsolók és a következetes földelések drasztikusan csökkentik az elektromos mezőket! Az éjjeliszekrényen álló, földeletlen lámpa kb. 100-szor erősebb elektromágneses mezőt kelt, mint egy földelt. Létezik olyan hálózati főkapcsoló, amely lekapcsolja a hálózatot, ha nincs rajta aktiv fogyasztó;  egy értelmes megoldás elektromos mezők felesleges kialakulásának megakadályozására. Az elektromos installáció műszaki állapota és minősége meghatározó. Új építésű vagy felújított lakásokban feszültségmentessé tehető területeket kell kialakítani és mindenütt árnyékolt kábelt kell behúzni. Utólagos árnyékolással, feszültségvezető fóliákkal és festékrétegekkel egész falak védetté tehetőek.

Egyes elektromos készülékek annyira intenzíven sugároznak, hogy már egy olcsó fázisceruzát az ember bőréhez nyomva is kigyullad tőlük a fázislámpa. Ide tartoznak a fűthető ágybetétek és takarók, az elektromosan állítható ágyrácsok és a vízágyak, de a fénycsövek és dimmerek is erőteljesen sugároznak. Akárcsak a halogénlámpák, kisfeszültségű készülékek és laptop/mobil-töltők transzformátorai. Sajnos az energiatakarékos lámpák sem veszik fel a versenyt a hagyományos izzókkal, mert megdöbbentően erős elektromos mezőket keltenek. Gyakran az sem használ, ha kikapcsoljuk a kisfeszültségű készüléket vagy halogénlámpát, mert a trafója akkor is hálózati feszültségre van kötve, zabálja az áramot és generálja az erős mezőket. Érthetetlen, hogy a gyártók a kapcsolót miért nem a megfelelő helyre, azaz a primér áramkörbe építik be. A készülékek dugóit is a megfelelő pozicióban kellene bedugni az aljzatokba. A megfelelő azt jelenti, hogy a készülék fázisát az aljzat fázisával kell összedugni és nem fordítva. Csak ezzel az egyszerű odafigyeléssel a mezők 90%-kal csökkent­hetők!

A mobiltornyok és egyéb rádió- és TV-adók pulzált mikrohullámjai gyakran az ablakon keresztül jutnak be a lakásba. A vastag falak jól árnyékolnak (különösen a vasbeton), a hagyományos ablakok azonban nem. Miért nem árnyékoljuk le az ablakokat vagy miért nem építünk be védőüveget? Az utóbbiak 99%-kal képesek redukálni a sugárzást.

Miért nem telefonálunk a jól bevált CT1-plus-szabvány szerinti vezeték nélküli telefonról, amelyik pulzálatlanul sugároz és ezért biológiailag sokkal előnyösebb, ráadásul csak akkor sugároz, ha tényleg beszélünk vele, ellentétben a mai DECT-szabvány szerinti, non-stop és pulzáltan sugárzó vezeték nélküli telefonnal szemben. De a klasszikus vezetékes telefonnal a sugárterhelés szinte nullára csökkenthető!

Az otthonunkban és munkahelyünkön keletkező elektroszmog 80%-a felesleges. Ez a 80% könnyen csökkenthető, életmódunk és szokásaink nagyobb változtatása nélkül is. Csak tájékozódjunk és felelősen bánjunk az energiával, amire szükségünk van: az elektromossággal.

 

Forrásmunka:

© BAUBIOLOGIE UND UMWELTANALYTIK WOLFGANG MAES