Védekezés telefonáláskor

 

Sugárterhelés a telefontól

A telefonok a környezetbe kerülő elektroszmog jelentős részét okozzák. Vannak, amelyek csak akkor sugároznak, amikor telefonálnak velük, vannak, amelyek megszakítás nélkül, egész nap. Mivel a sugárzás mindig a fej közvetlen közelében keletkezik, komoly egészségügyi kockázatokat okozhat (pl. fejfájás, fülzúgás, köhögés, stb.)

 

Mobiltelefon

Aki már beszélt 15 percnél hosszasabban mobiltelefonról, az valószínűleg észlelte, hogy a füle és halántéka felmelegedett;  a fiataloknál előforduló tartós (akár 1 órát is meghaladó) beszélgetés során a koponyalebeny felmelegedése meghaladhatja a 4°C-t is (ami lázas állapotban szokott csak előfordulni a szervezet önszabályozó képességének köszönhetően).

És ezen nincs mit meglepődni:  a mai mobiltelefonok az 1.800 – 2.100 MHz tartományban kommunikálnak az adótornyokkal, vagyis abban a frekvenciatartományban, amelyben a mikrohullámú sütők is. Azt pedig tapasztalatból tudjuk, hogy a 600 W teljesítményű mikróban egy pohár víz már 2 perc alatt felforrósodik. Mivel az emberi agy felnőtteknél 84%-ban, gyerekeknél pedig akár 92%-ban vízből áll, a néha 2 W teljesítménnyel sugárzó mobiltelefon ahhoz hasonló hatást gyakorol az emberi fejre, mintha azt egy bekapcsolt mikrohullámú sütőbe dugnánk pár pillanatra. A fényképen egy mai okostelefon sugárterhelése látható (SAR = 0,61W/kg, a nemzetközi felső határérték 2 W/kg testsúlykilogrammonként). A fehér és sárga színű terület a legnagyobb, a fekete terület a minimális sugárterhelést jel­zi (itt 100.000-szer kisebb a terhelés, mint a fehér mezőben). (IT’IS Foundation, ETH Zürich)

A mobiltelefonoknál további probléma, hogy a beszéd- és adatátvitel digitálisan és pulzáltan (217 Hz-cel) történik, amitől a sugárterhelés még nagyobb lesz.

A gondokat csak fokozzuk azzal, hogy a mobiltelefont olyan szerveink közelében hordozzuk (pl. az ing- vagy zakózsebben, közvetlenül a szív mellett), amelyek különösen érzékenyen reagálnak az elektromágneses sugárzásra. A svéd Lundi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a mobiltelefonálás hatására megnyilik a vér-agy-gát és emiatt káros anyagok juthatnak be az agyba és elpusztíthatják az agysejteket. A vizsgálatok alapján már napi néhány percnyi mobilozás is káros lehet az egészségünkre.

 

 • egészségügyi kockázatok:

multiple szklerózis, Alzheimer-kór, Parkinson-kór, agydaganat, idegtumor, az agysejtek hibás működése, enetikai problémák

 

 • óvintézkedések:

a mobiltelefont tényleg csak végszükség esetén használjuk. Vizsgálatok igazolják, hogy a mobillal folytatott beszélgetések 90%-a felesleges! A legtöbb beszélgetést lehetne vezetékes telefonról és más időpontban is folytatni. A mobiltelefonra ragasztható sugárvédő chipek és ilyen fóliával ellátott tokok a sugarak 95-97%-át közömbösítik ugyan, de a fennmaradó 3%-nyi káros sugárzás is épp elég megterhelés a szervezetnek, ha hosszú időn keresztül éri.

 • Ne telefonáljunk épületen belülről. A ház falai (különösen a vasbeton szerkezetek) annyira leárnyékolják az elektromágneses hullámokat (köztük a beszéd- és adathordozókat is), hogy a mobiltelefonnak maximális teljesít­mény­re kell kapcsolnia. De ez történik a szabadban is: minél messzebb van a legközelebbi adótorony, annál nagyobb teljesítménnyel sugároz a mobil
 • Gyerekek és fiatalkorúak érzékeny szervezetét különösen veszélyeztetik a mobiltelefon keltette Tesla-sugarak. A legutóbbi PISA-tanulmány lesújtó eredményeket mutat gyermekeink tanulási képességei illetően. Jó lenne végiggondolni, milyen szerepe van ebben a tanulókat megszakítás nélkül terhelő elektromágneses sugárzásnak:  az iskolák közelében is mobiltorony-dzsungel figyelhető meg, már majdnem minden felsőtagozatosnak van mobiltelefonja és azt még az órákra is beviszik, stb. Ha az iskolában még DECT-szabvány szerinti vezeték nélküli telefon is működik, akkor garantált a kiadós sugárterhelés napközben is. Azoknak a gyerekeknek, akik fogszabályzót viselnek (ami antennaként vonzza a mágneses mezőket), még extra terhelés is osztályrészül jut. És ki tud ilyen körülmények között még tanulni? Az elektroszmog szimptómái köztudottan a koncentrációs nehézség, tanulási és emlékezési zavarok.
 • Autóban csak minimális sugárzású kihangosítóval telefonáljunk.
 • Ha az autónak van külső antennája, elkerülhető a mobiltelefon okozta sugárterhelés. Emellett a vétel is sokkal jobb lesz.
 • Használjunk hagyományos vezetékes telefont. Léteznek mágnesmezőmentes készülékek, amelyek még telefonálás közben is alig okoznak mágneses erőtereket. Ezt így ellenőrizheti:  tartson egy iránytűt a hallgatóhoz 1-2 cm távolságban. Ha az iránytű nem mozdul el, akkor a telefon mágnesmezőmentes. A piezzo-elektromos technikával készült vezetékes telefonok akár 99%-kal kevesebb elektroszmogot keltenek. Bármelyik vezetékes telefon könnyedén átalakítható piezzo-elektromossá és így az elektroérzékenyek számára sem stressz a telefonálás!
 • Ha mindenáron ragaszkodik valaki a vezeték nélküli telefonhoz, akkor a CT+1 szabvány szerinti analóg készüléket használja!  A CT2-szabvány szerinti készülékek digitális, pulzált jeleket sugároznak, de csak beszélgetés közben. A lehető legrosszabb, öngyilkossággal felérő megoldás a DECT-szabványnak megfelelő készülékek használata, amelyek megszakítás nélkül sugározzák a digitális, pulzált jeleiket, akkor is, ha senki nem telefonál.
 • Gyakori mobiltelefonáláshoz használjon csökkentett sugárzású headset-et. Ez akár 95%-kal képes redukálni az elektrszmogot.

 

Eszközök a telefonálás keltette elektroszmog elleni védelemhez

 • sugárzáscsökkentő chip és tok a mobilkészülékhez
 • csökkentett sugárzású kihangosító és headset
 • piezzo-technikájú vezetékes telefonok, akár 99%-kal kisebb elektroszmoggal
 • hordozható sugárzáscsökkentő készülékek (pl. RayGuard, Fostac)

 

 

Forrás:  IGEF