Védekezés a hálószobában

 

A hálószoba egyértelműen a legfontosabb helyiség az egész lakásban, hiszen itt töltjük életünk harmadát. Minden éjszakai zavarkeltés károsan hat az egészségünkre, mivel éjjel az anyagcserefunkciók és az immunrendszer „takaréklángon” működnek, így az éjjeli regenerációs fázis könnyebben megzavarható. Ez pedig a szükséges pihenés elmaradásához vezet.

Ezért kell odafigyelni a hálószoba berendezésére, ne legyenek benne káros anyagok és elektroszmog. Lehetőleg semmiféle elektromos készüléket ne engedjünk be az alvóhelyünk közvetlen közelébe, különösen olyanokat ne, amelyekben transzformátor is van!

Figyeljünk arra is, hogy az ágy fejrészénél lévő falban és fal közvetlen túloldalán se legyenek áramvezetékek és elektromos készülékek, különösen nem WIFI vagy vezeték nélküli telefon!

 

Elektromos vezetékek


Sok hálószobában az ágy két oldalán konnektorok találhatóak, amelyek egymással össze vannak kötve és éjszaka is feszültség alatt állnak.

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, immunrendszer gyengesége, fejfájás, allergia, hormonzavar, megnövekedett kockázat terhesek és magzatok számára

 

 • óvintézkedések:

szakemberrel építtessünk be egy hálózati leválasztót. Beépítés előtt és után ellenőrizzük a sugárterhelést, mert egyes hálózati leválasztók a sugárterhelést inkább növelik, mint csökkentik! Új építés és szanálás esetén földelt és árnyékolt vezetékeket húzassunk a falakba.

 

 

Rádiós ébresztőóra, HIFI-berendezés, rádióvezérlésű óra

Jelentős sugárterhelést okoznak azok a készülékek, amelyek állandóan a hálózaton lógnak és legtöbbször közvetlenül az ágy fejrészénél találhatóak (pl. rádiós ébresztőóra).

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, idegi panaszok, szívritmuszavarok, megemelkedett agytumor-kockázat, hajnali fejfájás

 

 • óvintézkedések:

fejünktől legalább 1 méterre legyenek a hálózati feszültség alatt álló készülékek. Lehetőleg használjunk elemmel működő vagy hagyományos, felhúzható, mechanikus ébresztőórát, az nem okoz elektromágneses sugárterhelést. HIFI berendezésnek semmi helye a hálószobában. De ha valaki mégsem tud róla még a hálóban sem lemondani, legalább állítsa több mint 2 méterre az ágy fejrészétől és a hangszóró vezetékei se kerüljenek közelebb az ágyhoz.

 

Elektromos ágymelegítők és paplanok

Nincs még egy olyan készülék, amelyik az elektromos paplanhoz hasonló intenzitás­sal az egész testfelületet képes lenne elektromos és mágneses sugarakkal bombázni. Ráadásul órákon keresztül, minimális távolságra a létfontosságú szervektől. Ha ki is kapcsoljuk az elektromos paplant, egy erős elektromos váltómező még visszamarad, mert ezeket a készülékeket általában nem lekapcsolják a hálózatról, hanem csak az egyik pólust megszakítják (a másik meg feszültség alatt marad).

Több komoly kutatás azt a gyanut támasztja alá, hogy az elektromos paplanok és ágymelegítők óriási egészségügyi kockázatot jelentenek. Terhes nőknél szignifikánsan megnőtt a korai szülés és vetélés. Azok a gyerekek, akiket újszülöttként rendszeresen elektromos takarón melengettek, már néhány évvel később is sokkal nagyobb arányban szenvedtek agydaganattól és más rákos megbetegedésektől, mint „elhanyagolt” sorstársaik. A gyermekkori leukémia kockázata náluk több mint 10-szer nagyobb volt.

Azok a személyek, akik homöopatikus vagy más természetgyógyászati kezelés alatt állnak, nem tapasztalják a kezelések és gyógyszerek jótékony hatásait, amíg a fűthető takarók/ágybetétek sugarait élvezik

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, fejfájás, szívfunkció zavarai, félelem, depresszió, idegrendszer feszültsége

 

 • óvintézkedések:

A fűthető takarót vagy ágybetétet csak az ágy felmelegítésére használjuk, amíg még nem fekszünk benne, utána feszültségmentesítsük teljesen.

Használjunk hagyományos ágymelegítőket (de ügyeljünk az anyagára, pl. a műanyag párolgására) vagy melegítőpárnákat tönkölybúzából vagy kölesből.

 

 

Fémrúgós matrac vagy ágyrács fémből

A fémrúgós matrac vagy a fém ágyrács általában áramot jól vezető acélból készül, ami a környezetben előforduló legkisebb elektromágneses teret is felerősíti. Egy fémrúgós matrac a fűthető takaróval együtt gigantikus méretű elektromágneses mezőt képes produkálni

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, remegés, reggeli fejfájás, szívritmuszavar, idegrendszer túlfeszültsége, állandó fáradtság, félelem, depresszió

 

 • óvintézkedések:

használjunk fémmentes, természetes anyagú matracot, az ágyrács csak fából álljon, minimális fémalkatrésszel (legfeljebb csavarok)

 

Vízágyak


A vízágyakat fűteni kell elektromos árammal. A termosztát egész éjjel aktiv és amikor bekapcsol, nagykiterjedésű mágneses mezők alakulnak ki az egész test körül. Mivel a fűtőtest az emberi szervekhez nagyon közel működik és az egész test ki van téve a sugárzásnak, továbbá az időtartam is nagyon hosszú, ráadásul éppen az alvási fázis alatt, a vízágy az egyik legkomolyabb sugárterhelést tudja okozni.

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, remegés, reggeli fejfájás, szívritmuszavar, idegrendszer túlfeszültsége, állandó fáradtság, félelem, depresszió

 

 • óvintézkedések:

a vízágyat csak nappal fűtsük fel, éjszakára a még a kábelt is húzzuk ki a konnektorból és földelt árnyékolólemezt használjunk. Keressünk kevéssé sugárzó vízágyfűtést. Alternativa:  vízágy helyett természetes anyagú ágykeretet, -rácsot és matracot használjunk. 

Elektromotoros ágyak

Ezeknek az ágyaknak a kábelei folyamatosan feszültség alatt állnak és elektromos mezőket generálnak, amik jelentősen rontják az alvás minőségét. Beteg és idős emberek, akiknek ezeket az ágyakat beszerzik, jelentős statikus mágneses sugárzásnak vannak kitéve. Ráadásul a legtöbb meghajtó motor le sem kapcsolható a hálózatról (csak a kábel kihúzásával), emiatt pedig váltakozó mágneses mezők is keletkeznek közvetlenül a fekvőfelület alatt, óriási térerővel.

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, hajnali fejfájás, szívritmuszavar, idegrendszer feszültsége, reumatikus problémák, félelem, depresszió, állandó fáradtság, epileptikus rohamok

 

 • óvintézkedések
  az ágykeretet és –rácsot természetes alapanyagból válasszuk és ha lehet, motor nélkül. Ha ragaszkodunk a motoros kivitelhez, kérjük el az elektromotor elektromágneses sugárzására vonatkozó mérési eredményeket és konzultáljunk szakemberrel. Tegyünk földelt árnyékoló takarót az ágyrácsra. Építtessünk automatikus hálózati kapcsolót a biztosítékszekrénybe:  ez csak akkor enged hálózati feszültséget a motorokra, amikor használjuk őket.

 


TV a hálószobában

TV-készülék használatakor nemcsak elektromásneses sugárzás keletkezik, hanem mikrohullámú, rádióhullámú és röntgensugárzás is! Hiába kapcsoljuk ki a készüléket, a készülék belsejében és felületén magas feszültség marad vissza, több órán keresztül. A TV-készülék megváltoztatja a környezeti levegő ionkoncentrációját és ezáltal rontja a szoba levegőjét. Sőt, a levegőztető nyilásokon keresztül mérgező tűzgátló adalékanyagot bocsát ki, amit egész éjjel beszívhatunk.

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, reggeli fejfájás, szívritmuszavar, feszült idegrendszer, reumatikus panaszok, állandó fáradtság
 • óvintézkedések:
  száműzzük a TV-készüléket a hálószobából!

 

 

Laptop és nyomtató

Sokan a hálószobában rendezik be az otthon irodájukat.

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavar, reggeli fejfájás, feszült degrendszer
 • óvintézkedések:
  vigyük a kompjutert és a nyomtatót egy másik szobába vagy tartsunk legalább 2 méteres védőzónát köztük és az ágyunk között


Babyphone

A legtöbb babyphone rádiós összeköttetéssel működik. A adó-készüléket a gyerekszobában és a vevőt a szülők hálójában is minél közelebb igyekeznek elhelyezni a gyerek ill. szülő fejéhez, nehogy valamilyen zaj észrevétlen maradjon. A gyerekek rendkívül érzékeny szervezete, de még a szülőké is jelentős sugárterhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak arra, hogy a bébi feje 94%-ban vízből áll, ami kitünő áramvezető!

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  idegi panaszok, nagy rákkockázat (különösen leukémia és agydaganat veszélye), alvászavar, immunrendszer legyengülése, látási zavarok

 

 • óvintézkedések:

használjunk vezetékes babyphone-t, ami nem rádióhullámokat használ és elemes működtetésű. Ha ilyenünk nincs, ne vigyük a rádis babyphone-t 2 méternél közelebb a babához;  így legalább a sugárterhelés csökkenthető.

 


 

 Boiler és fűtés éjszakai árammal

 • lehetséges egészségügyi következmények:
  alvászavarok, idegi panaszok, szívritmuszavarok, félelem, depresszió, reggeli fejfájás

 

 • óvintézkedések:
  tartsunk legalább 1,5 méter távolságot a vezetékektől és készülékektől. 

 

 

Halogénlámpák

Ennél a trendi világításnál az elektromos feszültség csökkentésével a mágneses teret növelik meg drasztikusan, egy trafó segítségével. Pedig a mágneses mezők az emberi testet sokkal jobban terhelik, mint az elektromos mezők és árnyékolásuk is sokkal nehezebb és drágább. Az ágy mellé kisfeszültségű halogénlámpát állítani felér egy öngyilkossággal.

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:

idegi panaszok, megnövekedett leukémia- és agytumor-kockázat, az immunrendszer legyengülése, látási zavarok

 • óvintézkedések:

a kisfeszültségű (transzformátoros) halogénlámpákat száműzzük a hálóból és az egész lakásból, hatalmas mágneses sugárzásuk miatt!

 

 

Energiatakarékos lámpák

 • lehetséges egészségügyi következmények:

agyi zavarok, szürke hályog, látási zavarok, fejfájás, viselkedési és anyagcsere zavarok, beszédhibák

 

 • óvintézkedések:

tartsunk legalább 1 méter távolságot a lámpától

 

 

Fénycső

 • lehetséges egészségügyi következmények:

fejfájás, idegi panaszok, magas agydaganat-kockázat, látási zavarok, koncentrációs problémák, állandó fáradtság, ingerlékenység, impotencia

 

 • óvintézkedés:

legalább 1 méter távolság tartása és a fénycső mellőzése

 

 

Éjjelilámpa hagyományos égővel

 

 • lehetséges egészségügyi következmények:

fejfájás, idegi panaszok, koncenrációs nehézségek

 

 • óvintézkedések:

csak földelt lámpát használjunk

 

 

Vezeték nélküli telefon az ágynál

A nagyfrekvenciás sugárzás (amit a mobiltelefonok is használnak) nemcsak az intenzitása (azaz a térereje) miatt veszélyes, hanem a minősége miatt is, mivel nem állandó, hanem kisfrekvenicás pulzált modulációt alkalmaz.

A mobiltelefonok nyújtotta kényelmet az emberek otthon is élvezni akarják, ezért vesznek sokan vezeték nélküli telefont otthonra, elsősorban vezetékes számok hívásához. Ezek a modern készülékek főleg a DECT-szabvány szerint működnek és pótantennával felszerelve a bázisállomástól akár 600 méterre eltávolodva is lehet használni a kézibeszélőt.

Nagyon fontos tisztázni, hogy a bázisállomás és a kézibeszélő(k) közti kommunikáció elvileg háromféle technológiával történhet: lehet analóg, digitális vagy pulzált digitális. Az analóg átvitelnél (pl. a CT-1 szabvány szerinti készülékeknél) a kézibeszélő antennája nagyfrekvenciás elektromágneses jeleket küld a lakásban lévő bázisállomásra és ezek a jelek hordozzák a beszédinformációt. Az ilyen készülékek nem hasz­nálnak pulzált jeleket, és az elektromágneses sugárterhelés is csak a tényleges beszélgetés idejére lép fel.

A DECT-szabvány szerinti vezeték nélküli telefonok bázisállomása azonban állandóan, tehát amikor nem is beszélünk, 100 Hz-el pulzált nagyfrekvenciás (1,88 – 1,9 GHz) jeleket sugároz. Független szakértői mérések azt mutatják, hogy még 1 méter távolságban is a térerő 3 – 4.000 µW/m, pedig a hagyományos GSM mobiltelefonokra megendegett érték legfeljebb 1 µW/m és a DECT-bázisállomásra kitűzött EU-határérték csak 0,1 µW/m lenne.

Így nem meglepő, hogy sokan panaszkodnak megmagyarázhatatlan alvászavarokra, fejfájásra, fülcsengésre és egyéb problémákra, amelyek azonnal megszünnek, ha a DECT-bázisállomást lekapcsolják a hálózati feszültségről.

De hogyan ismerhetem fel, nekem is DECT-szabványú telefonom van-e?

 Például arról, ha a készülék címkéjén vagy használati utasításában szerepel a DECT vagy GAP kifejezés. De ha nem talál erre utaló hivatkozást, akkor árulkodó jel a működési frekvencia (1.880 – 1.900 MHz), vagy a DECT-re jellemző szolgáltatások megléte, mint pl. nagyszámú kézibeszélő, amelyek egy bázisállomáshoz csatlakoznak az éteren keresztül, de akár egymással is kommunikálni tudnak (intern vezeték nélküli híváslehetőség), hívásátirányítás más kézibeszélőre, beszédtitkosítás.

Mindegy, hogy melyik szabvány szerint is működik otthon a vezeték nélküli telefon, ne tegyük olyan hely közelébe, ahol hosszasan tartózkodunk: a hálózati transzformátor alapállásban is kisfrekvenciás mágnesmezőket generál.

És végezetül:  akár analóg, akár digitális a vezeték nélküli telefonunk, csak rövid beszélgetésekre használjuk, mert a kézibeszélő egy adókészülék, amit a fejünkhöz szorítunk. Hosszas telefonáláshoz válasszuk inkább a minimális kockázatot jelentő vezetékes telefonkészüléket.


És amit még tudni és tenni érdemes


Lekapcsolni

minden felesleges elektromos eszközt és lámpát, ha már nincs rá szükség és csak akkor bekapcsolni, ha tényleg kell;


Kikapcsolható konnektort használni

mert nagyon sok készülék még a kikapcsoló gomb benyomása után is feszültség alatt marad (főleg a káros elektromágneses mezőket generáló trafójuk), stand-by üzemmódban (pl. TV, rádió, HIFI, DVD). Ilyenkor vagy huzzuk ki a dugaszukat a konnektorból vagy használjunk kikapcsolható dugaszaljzatot.


Lecserélni
az összes készüléket, amelyik túl nagy sugárterhelést okoz. Vásárláskor érdeklődjön a kiszemelt készülék elektromágneses kibocsájtása után. Olyan készüléket vegyen, amelyik a legkevésbé sugárzó. 


Távolságtartás
különösen fontos a mágneses mezők esetében (biztosítéktáblánál, beépített trafóval rendelkező minden háztartási gépnél és készüléknél). Nagyfrekvenciás elektromágneses mezőknél, mint pl. rosszul árnyékolt elektromos eszközöknél vagy a DECT-vezeték nélküli telefonoknál minimum 2-3 méter távolságot tartsunk be.

 

 

forrásmunka: IGEF

 

 

 

Forrás:   Internationale Gesellschaft für Elektrosmog-Forschung  IGEF Ltd.