Védekezés a gyerekszobában

 

A gyerekszobával kapcsolatban is érvényes minden, amit a hálószobával kapcsolatban már megírtunk. Néhány további szempont:

 

Lámpa a kiságy mellett

Sok gyerek lámpafény mellett szeret elaludni. Ez azonban nem­csak az alváshoz szükséges melatonintermelést aka­dályozza, de jelentősen megnöveli a kisgyermek szerve­zetében az elektromágneses sugárterhelést is. Emiatt a gyermek gyakran nyugtalanul alszik és öntudatlanul is igyekszik távolabb kerülni az áramforrástól. Forgolódnak a kiságyban és nem ritkán az ágy túlsó végében vagy a szülői ágyban kötnek ki.

 

Óvintézkedések:

  • A kiságy közelében ne legyen lámpa és szabadon futó elektromos vezeték
  • Hasznájunk inkább mennyezeti lámpát, lelógó húzózsinórral
  • Szereltessünk be hálózati lekapcsolót

 

Babyphone

A legtöbb babyphone rádiós összeköttetéssel működik. A adó-készüléket a gyerekszobában és a vevőt a szülők hálójában is minél közelebb igyekeznek elhelyezni a gyerek ill. szülő fejéhez, nehogy valamilyen zaj észrevétlen maradjon. A gyerekek rendkívül érzékeny szervezete, de még a szülőké is jelentős sugárterhelésnek van kitéve. Gondoljunk csak arra, hogy a bébi feje 94%-ban vízből áll, ami kitünő áramvezető!

 

A hangátvitel mellett néhány készülék folyamatos videofigyelést is kínál és a képek rádiós összeköttetéssel a gyerekágyra szerelt kamerától a nappaliban lévő TV-készülékre küldhetőek. Ezek is az egészségre rendkívül veszélyes DECT-szabvány szerint működnek (pulzált mikrohullám), amiről a vezeték nélküli telefonok kapcsán már szó volt, mint az otthoni káros sugárforrások elsőszámú okozójáról. A gyártók adatai szerint ezek a videos rendszerek 30 – 100 méter távolságig képesek hangot és képet átvinni, így egy többlakásos házban akár a szomszéd lakáskat és képesek besugározni.

 

Mérlegelendő, megér-e ekkora kockázatot a vélt kényelmi szolgáltatás.

 

  • lehetséges egészségügyi következmények:
    idegi panaszok, nagy rákkockázat (különösen leukémia és agydaganat veszélye), alvászavar, immunrendszer legyengülése, látási zavarok

 

 

  • óvintézkedések:

használjunk vezetékes babyphone-t, ami nem rádióhullámokat használ és elemes működtetésű. Ha ilyenünk nincs, ne vigyük a rádiós babyphone-t 1-2 méternél közelebb a babához;  így legalább a sugárterhelés csökkenthető.

 

 

 

Hősugárzó a pelenkázó felett

A pelenkázó feletti bekapcsolt hősugárzó iszonyatos mértékű elektromágneses sugárzással terheli meg a szerencsétlen gyereket. A gyerekek gyakran páni félelemmel reagálnak, elkezdenek sírni és megpróbálnak elmenekülni erről a kellemetlen helyről. A szülők gyakran úgy értelmezik a helyzetet, hogy a gyermekük csak a pelenkázást akarja elkerülni.


Óvintézkedések:

  • egy jóltemperált helyiségben a bébinek nincs szüksége hősugárzóra, ezért azt nyugodtan távolítsuk el

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:   Internationale Gesellschaft für Elektrosmog-Forschung  IGEF Ltd.