Információs plakát a mobil telefonok sugárzásáról a bécsi orvosi rendelőkben - fordítás


Sugárzó információk

A mobiltelefonok sugárzása nem annyira veszélytelen, mint azt a mobilszolgáltatók folyamatosan állítják. Ezért a Bécsi Orvosi Kamara felelősségének érzi, hogy tájékoztassa az osztrák lakosságot arról, miként lehet minimalizálni egészségügyi szempontból az egyéni kockázatot.

10, az egészségünk védelméhez fontos szabály mobiltelefon használatakor

  1. Alapvetően, amennyire lehetséges csak keveset és röviden telefonáljunk. Gyerekek és 16 évesnél fiatalabbak lehetőleg ne használjanak mobiltelefont!
  2. A telefont híváskor, a kapcsolat felépülése során tartsuk el a testtől és a fejtől (kartávolságnyira)!
  3. Közlekedési eszközön, autón, buszon, vonaton ne telefonáljuk. Rossz vételi körülmények között a sugárzás nagyobb!
  4. SMS küldésekor tartsuk el a testünktől a telefont a lehető legtávolabb!
  5. Mobiltelefon vásárlásakor figyeljünk arra, hogy alacsony legyen a SAR-értéke és legyen csatlakoztatható hozzá külső antenna!
  6. Mobiltelefont ne tartsunk a nadrág zsebében, mert hátrányosan befolyásolhatja a férfiak nemzőképességét
  7. Otthon a vezetékes telefonról telefonáljunk és a mobilt kapcsoljuk ki!
  8. Ne játszunk mobiltelefonon!
  9. Headset vagy beépített kihangosító használatakor a mobilt tartsuk minnél távolabb a testünktől (szoknya zsebében, kézitáskában)!
  10. A WLAN és az UMTS különösen nagy és tartós sugárterhelést jelent. Kábelen keresztül internetezzünk, tartózkodjunk a mobil kommunikációs rendszerektől


Megjegyzés:


A Bécsi Orvosi Kamara nagy hangsúlyt helyez a mobil telefonok helyes, egészségünket kímélő használatának ismertetésére. A Bécsi Orvosi Kamara minden osztrák orvosi rendelőbe eljuttatott egy tájékoztató plakátot, amelyben felhívják a figyelmet a gyakori, hosszú ideig tartó mobil telefonálás veszélyeire. Walter Dorner, a Bécsi Orvosi Kamara elnöke mondta:


„Azért döntöttünk az akció mellett, mert az utóbbi idők vizsgálatai, tanulmányai alapján a mobiltelefonok sugárzásának hosszú távú, negatív hatásait nem lehet kizárni”.
„Az orvosoknak kötelessége felhívni a figyelmet a megelőzés elvére. Ameddig pontosan meg nem tudjuk mondani a sugárzás egészségügyi és hosszú távú hatásait, addig a maximális elővigyázatosság szükséges!”
„Senki nem tudja nekem bemagyarázni, hogy a mobiltelefonnak éjszaka is bekapcsolva az ember feje mellett az éjjeli szekrényen kell lenni, vagy ha híváskor a kapcsolat felépüléséig eltartjuk magunktól a telefont, akkor a kényelmünk jelentősen csökken.”