Olaszországi ítélet:

Agytumor a mobilozástól - munkahelyi megbetegedés

 

Egy olasz bíróság igazat adott a mobilosnak. A bírák szerint a daganatos megbetegedést a munkája okozta, mivel naponta több órát kellett mobillal telefonálnia.

Az olasz Roberto Romeo az agytumor okozta hallássérüléséért havi 500 € kártérítést kap. A döntést az észak-olasz Ivrea ihazságügyi hatóságai hozták nyilvánosságra 2017.április 11-én. „Ez a világon az első bírósági döntés, ami a gyakori mobilozást az agytumor okozójaként elismeri”, közölték az 57 éves Roberto Romeo ügyvédei (Dr. Stefano Bertone és Dr. Renato Ambrosio).

 

Naponta három – négy órát mobilozott

Saját bevallása szerint a mobilját 15 éven keresztül naponta 3 – 4 órán át használta rendszeresen Romeo, aki a „La Stampa” újság szerint a Telecom Italia alkalmazottja volt. Az utóbbi időben olyan érzése volt, mintha a jobb füle teljesen bedugult volna. Egy orvosi vizsgálaton 2010-ben derült ki, hogy jóindulatú agydaganata alakult ki. „Még szerencse, hogy jóindulatú volt, bár már nem hallok, mert a hallócsontot el kellett távolítani”, mondta Romeo. Egy szakértő az egészségkárosodás mértékét 23%-ban állapította meg.

„Nem volt sok választásom, állandóan telefonálnom kellett otthonról, az autóból”, mesélte Romeo a munkás napjairól. Nem áll szándékában bárkit elijeszteni a mobilozástól, csak azt szeretné, ha az emberek elgondolkodnának a kockázatokról.

 

forrás:  Spiegel online