WHO szerint is rákkeltő a mobiltelefonálás

 

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) 2011 májusában hozta nyilvánosságra véleményét, miszerint a mobiltelefonok sugárzása és egyéb mobilos alkalmazások valószínűleg rákkeltőek. Ez világméretű vitákat indított el. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EUA) is állást foglalt a kérdésben és 2011.október 12-i nyilatkozatában felszólítja a politikai döntéshozókat, hogy foglaljanak el megelőző álláspontot.

 

Az EUA állásfoglalása leszögezi, hogy az ipar folyamatosan megpróbálja elmismásolni vagy éppen letagadni a Világegészségügyi Szervezet döntéseit. Az utóbbi időben kétes eredetű szívességi tanulmányok láttak napvilágot, amelyek azt próbálják bemagyarázni, hogy a mobiltelefonálás veszélytelen. A mobilszolgáltatók és gyártók marketing-akcióinak köszönhetően ilyen írások jelenhettek meg a világ számos médiájában, ugyanakkor azok a független kisérletek és vizsgálatok, amelyek a mobil egészségkárosító hatásait igazolják, nem jutnak el a médiák ingerküszöbéig.

 

Az EUA senior főnöke, David Gee külön felhívja a figyelmet arra, hogy azt is csak évtizedek múltán lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy a dohányzás vagy az azbeszt türőrákot okoz. Mobiltelefonok alig 15 éve vannak használatban tömegesen, és sok év vagy évtized eltelik, amíg az agytumor kialakul és azt diagnosztizálják is.

 

Ma már 3 milliárd ember van kitéve a mobiltelefonok és antennák sugárzásának. Különösen a gyerekek és fiatalok veszélyeztetettek, ezért az EUA követeli a lakosság felvilágosítását és a fogyasztók védelmét. Javasolni kell a mobilosoknak, és különösen a gyerekeknek és fiatalkorúaknak, hogy a mobilt ne tartsák közvetlenül a fejük mellett (főleg híváskezdeményezéskor), használjanak kihangosítót vagy headset-et, kinyújtott karral SMS-ezzenek és internetezzenek, mert az a tizedére csökkenti a sugárterhelést.

 

Az EUA kezdeményezi, hogy a kormányok a WHO állásfoglalása alapján speciális címkéket ragasztassanak a mobiltelefonokra, miszerint a „mobilozás valószínűleg rákkeltő”.

 

Eredeti szöveg:


http://www.eea.europa.eu/highlights/
health-risks-from-mobile-phone?
utm_source=newsletter&utm_medium
=email&utm_campaign=
MobilfunkSpots-Ausgabe-090